Sæby krimier

MORD OG STÅHEJ

Sæby står på den anden ende, for 500 års købstadsjubilæum nærmer sig.
Mange vejrer morgenluft og muligheder for at tjene sig en ekstra skilling. Det gælder både gode borgere og drevne kriminelle.

KVINDER I KAMPSTØVLER

Den meget foretagsomme præst Ellinor Wollesen, der i Sæby-krimiserien gjorde sig bemærket som en noget enfoldig præst i Doc Martensstøvler, der larmede kraftigt under enhver gudstjeneste i Mariakirken i Sæby, er nu trådt i karakter.
Hun får uventet besøg af sin diametralt modsatte søster Ofelia, som hun ikke har meget til overs for.
De vokser begge ved bekendtskabet, der ikke går stille af. Pludselig sker der mord og tyverier i den gamle kirke.

HUN HANG PÅ VÆGGEN

De fleste turister, der besøger Sæby, stifter aldrig bekendtskab med Musehullerne. Det er heller ikke noget turiststed, men enhver sæbynit kender det. De ligger lidt af vejen og besidder den mystik, der knytter sig til steder, hvor alt kan ske.
Alligevel ligger Musehullerne lige præcis der, hvor den skønneste vandretur langs åen gennem Sæbygaard skov tager sin begyndelse. Mange turister kommer for at opleve havnen og stranden. Men en tur gennem skoven er noget helt specielt, som får turisterne til at vende tilbage år efter år.
Den meget foretagsomme præst Ellinor Wollesen er helt oppe på mærkerne. Hun vil skabe en Bibel Bed & Breakfast og sætter alt ind på, at det skal blive en succes.
Samtidig sker der ting og sager i restaurationsbranchen. FRANKS dynamiske chef Kaptajn Haddock redder skindet på næsen, fordi han har ansat en fortræffelig hjælper.

HALSLØS GERNING

Den idylliske Sæby mærker en bølge af wellness, racisme, vold, mord, sabotage og narkotika true sin fremtid som turistby.
Den farverige præst Ellinor Wollesen klager sin nød til Jomfru Maria og stormer rundt i pastoratet for at gøre gode gerninger. Nye karakterer dukker op, og handlingen går over stok og sten.

Som altid når Tom Oxager skriver om sit elskede Vendsysselområde, er sproget rammende og har bid, men det er med et lunt glimt i øjet, han endevender lillebysamfundet. 'Halsløs gerning' er i bund og grund for læsere, der kan lide en god krimi, men ikke forveksler opblæst tungsind med gravitet.

DE GODE GRÆD OG DE ONDE LO

En upopulær forretningsmand myrdes under mystiske omstændigheder, og efterforskernes arbejde hjælpes ikke ligefrem af det aparte persongalleri, som bliver viklet ind i deres opklaringsforsøg. Nogle vil hjælpe med at løse mysteriet, andre besvære indsatsen. Og så er der alle dem, der bare ikke kan lade være med nysgerrigt at blande sig, når der sker noget i lokalområdet.

Tonen kan - som den bør i en krimi med fødderne solidt plantet i det nordjyske - virke grum og hård, hvis man ikke fanger det humoristiske og kærlige glimt i øjet. Men for de indforståede er 'De gode græd og de onde lo' en herligt atypisk krimi, som ikke uden videre bare kunne foregå hvorsomhelst. Det er en Sæby-krimi, og det kunne aldrig være andet!Tom Oxager

Kontakt: Chr. Pedersensvej 44 · 9300 Sæby
Telefon 40 11 28 56 eller tomoxager@gmail.com